Kinesiotejpning

En tejpningsmetod som används för att minska smärtor och inflammationer i muskler.

Kinesiotejpning

Rör dig besvärsfri – Rörelsetejpning – För snabbare läkning

Kinesiologytape är originalnamnet på behandlingsmetoden och är den nya generationens skadetejpning. Metoden har blivit en stor succé inom rehabilitering och idrottsmedicinen. Den utvecklades i Japan av kiropraktikern DR Kenzo Kase för nästan 25 år sedan. Idén var att förstärka kroppens egna läkningsprocesser genom att applicera ett nytt material med en speciell teknik.

Det är en tejpningsmetod som används för att minska smärtor och inflammationer i muskler. Det kan användas till både nya och gamla rörelsehindrande skador. Det genom att avlasta och koppla av trötta och ansträngda muskler. Kroppens naturliga läkningsprocesser kan arbeta ostört genom att man stödjer upp och stabiliserar upp musklerna. Man får en snabbare läkning på det sättet, utan att få minskad rörelseförmåga.

Tejpen hjälper även till att förebygga nya skador.

Tejpen som används är tillverkad med hudens karakteristiska egenskaper som modell och överför därför en ”sensorisk information” till kroppen. Tack vare tejpens unika material får man oftast en omedelbar effekt efter appliceringen.

Tejpen som jag använder är latex fri och gjord av 100% bomull. Den är elastisk, vattenavstötande och självhäftande sporttejp som till skillnad från andra tejper andas. Tejpen är godkänd av FDA (som är den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten med ansvar för bla. kosttillskott, läkemedel m.m.).

Tejpen rekommenderas att vara kvar i 3-4 dagar. Maximalt i 1 vecka till ny tejpning.

Den bästa elasticiteten varar de 2-3 första dagarna. Tejpen är elastisk och tunn med en funktion att kanalisera bort vatten, vilket möjliggör för den skadade att duscha och bada utan att byta tejpen.

Kinesiotape kan användas tillsammans med andra terapiformer som tex. Massage och kiropraktik.
Behandlingen lämpar sig bra vid besvär med ex: hälsporre, menisken, benhinneinflammation, axlar, rygg, armar m.m.

Effekter

  • Snabbare läkning.

  • Smärtminskning, ökat stöd tillsammans med fri rörlighet.

  • Återställer normal muskel funktion.

  • Förbättrad prestanda.

  • Förebygger ytterligare skador.

  • Ger skydd under läkning.